Beeldende therapie

Voorbeelden van hoe het kan werken.

Beeldende therapie werkt vanuit het doen, het ervaren, over praten en het gaan begrijpen. Om deze zin wat concreter te maken, zodat u zich er wat bij voor kunt stellen, hieronder wat voorbeelden.

Het kan moeilijk zijn om te gaan praten, omdat er nog geen woorden voor zijn:

P1000278


“Ik wist niet w
at 
het was, wat ik voelde, werd er heel onrustig van.  Met de hulp van de therapeut lukthet wel om er een soort landschap over te maken. Dit is wat ik voel, aan de buitenkant laat ik niet zo veel zien, maar van binnen is het heel onrustig. Stormt het.
Het gevoel is er nog steeds, maar nu kan ik het beter begrijpen en er woorden aan geven”.

 

Soms zijn de dingen die je hebt meegemaakt zo pijnlijk dat het heel moeilijk is om er over te praten. Of je hebt de gebeurtenis zo ver weggestopt, dat je niet van jezelf begrijpt waarom je je zo elke keer voelt en waar dit mee te maken zou hebben:

P1000695


”Toen ik een tekening maakte over vroeger, begon ik te voelen waar mijn verdriet vandaan kwam. Begon ik te begrijpen waarom dit nu nog vaak een hele pijnlijke plek is. Dat helpt me om in te zien dat dit gevoel bij vroeger hoorde en dat het nu een nieuwe andere situatie is.”


“Over het overl
ijden van mijn vader heb ik een herinneringsdoos gemaakt. Het erover praten was zo pijnlijk, het was makkelijker om er eerst van alles over te gaan tekenen, schilderen of kleien. Daardoor lukte het wel om dit verlies te gaan verwerken”.

Op het moment dat je iets gaat maken, kom je je eigen gedachtes en gevoelens tegen. De manier waarop je vaak iets aanpakt binnen de therapie, komt overeen met hoe je dit ook op andere terreinen tegenkomt:

P1000215

“Ik wist vrij snel wat ik wilde gaan maken, begon met een plan,  hoe ik dit wou gaan doen, maar kwam toen mijn onzekerheid tegen. Alles wat uit mijn handen kwam leek  niet op het plaatje wat ik in mijn hoofd had, dit frustreerde mij enorm. Leuk zo’n therapie!
Nu een paar sessies later begrijp ik van mezelf waar het door komt en hoe ik er nu wel mee om kan gaan. Het lukt me steeds beter om te maken wat ik graag wil. Thuis in andere situaties herken ik ditzelfde patroon en lukt het mij nu ook om hierin niet meer vast te zitten, maar naar oplossingen te zoeken.”

Beeldende therapie gebruikt dus andere ingangen om in contact te komen met jezelf dan een verbale therapie. Voor deze therapie hoef je niet goed te kunnen tekenen wat veel mensen vaak denken. Eigenlijk blijken veel mensen zichzelf te verrassen, als ze ontdekken wat ze wel kunnen.